Lidé s nízkým sebevědomím mají sklony k nevěře

24.04.2024 | Vztahy

Kdo si příliš nevěří, ten partnera dřív či později bez výčitek podvede? Tahle nějak to prý dnes funguje. Kromě pocitu méněcennosti je dalším důvodem nevěry snaha o vysvobození z nefungujícího vztahu.

Co je nejčastější příčinou rozvodu, to uhodne asi každý. Ano, jde o nevěru, což potvrzují i rozsáhlé psychologické odborné studie (1). Z těch dokonce vyplývá, že více než 4 procenta manželů si sexuální poměr s další osobou „upeče“ už rok po svatbě. Některé páry to ustojí, dokonce pak bývají silnější a intimnější, ovšem nic to nemění na faktu, že tahle zrada hodně bolí. Proč nás tomu naši milovaní vystavují?

Vlastní zmatek a pocit méněcennosti

Podváděný si často klade otázku, co partnera k nevěře vlastně vedlo. Je to kvůli nedostatku pochopení nebo ztrátě přitažlivosti? Nemusí to být ani jedno. Podle Americké asociace pro manželství a rodinnou terapii (2) je naprosto běžné, že nevěrníci navštíví cizí lože kvůli nízkému sebevědomí. „Nějakým způsobem se cítí ztraceni a odpojeni od sebe samých. Tak hledají povyražení, které by zaplnilo chybějící mezeru a pomohlo jim zjistit, co se uvnitř jich samotných vlastně děje,“ vysvětluje americká sexuální terapeutka Vanessa Marin (3). Zdá se vám to jako chabé vysvětlení? Věřte, že může být i podstatně hůř.

Už od tebe chci konečně pryč!

Experti působící ve výše jmenované asociaci na základě své dlouholeté praxe došli k závěru, že překvapivě vysoké procento lidí podvádí proto, aby se konečně vysvobodili ze svého současného nefunkčního vztahu. Bývá to pro ně poslední možnost, neboť je jejich protějšek odmítá nechat svobodně odejít a neustále vyvíjí psychický nátlak. Jakmile však podvedený zjistí, co se stalo, pod návalem vzteku a bolesti okamžitě spaluje mosty, čímž se problém „sám“ vyřeší. Inu, jsou různé způsoby, jak svazek ukončit, že? Tohle je ale dost těžký kalibr!

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28813298/, (2) www.aamft.org/Consumer_Updates/Infidelity.aspx, (3) www.health.com/relationships/why-do-people-cheat






Celkem 1 komentářů

Léňa
30.04.2024

Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Uzená polévka

(1 hlasů)

Lasagne

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat